El perill de les transmissions familiars

“L’estanc l’he posat a nom de la dona”. “L’estanc l’he passat a mon fill”. Només sentir-vos ja m’entra el pànic! Quin perill! Allò que hauria de ser tan normal. Allò que s’havia fet tota la vida (quan el pare me’l va passar, vam anar a Tabacalera i ho vam aclarir allà mateix), allò que tothom veu com una cosa natural, és un error d’aquests que et poden ensorrar per sempre.

L’any 2018, l’Agència Tributària va descobrir el tema de les transmissions intervius d’estancs. Ara tenen informació de totes les transmissions que es fan cada any i com ja sabeu poden tirar enrere quatre anys i mig (quatre anys des de la presentació de la renda que finalitza termini el 30 de juny). Això vol dir que el 2018 varen començar a mirar-se les transmissions no declarades de 2013 i 2014 (i que enguany es miraran les de 2015).

I qui són els pobrets que no han declarat la transmissió en renda? Breument, aquells que es pensen que no l’han de declarar perquè és un afer de família. Han anat caient un rere l’altra. Una caiguda dolorosa. De les pitjors. Perquè la majoria dels estanquers que “passen” l’estanc al cònjuge o els fills no reben ni un euro a canvi. I quan dones una cosa i no reps res de res a canvi, és una donació. En aquest cas una donació no declarada, no formalitzada. El via crucis tindrà les estacions següents:

Primer, rebreu un requeriment d’inspecció de la vostra regional (no és una revisió de l’oficina recaptadora, és una Inspecció de la Seu regional).

Segon, la inspecció valorarà l’estanc que s’ha transmès (usualment faran servir les compres a Logista del darrer any complet).

Tercer: Podreu acordar el valor de mutu acord i anar més amunt o més avall en funció de l’habilitat i coneixements del vostre representant, o bé tancar amb desacord.

Quart. Si tanquem en desacord, la valoració la farà la seva oficina tècnica que dona uns valors que són usualment el doble del que pagaria el mercat (aquesta gent viu en el seu món de fantasia).

Cinquè.- La valoració la podeu impugnar i iniciar un llarg procediment però en el cas que arribeu a acordar-la la inspecció es tanca “por acuerdo”.

Sisè.- La quantitat acordada com a valor de mercat de l’estanc serà la base del càlcul de l’increment de patrimoni en renda (Exemple: si el valor és 100.000 amb els tipus vigents pagaríeu 21888. Els primers 6000 al 19%, 1140. Fins a 44000 al 21%, 9240. A partir de 50000 al 23%, 11500) Encara sort que no es van aprovar els pressupostos perquè hi havia un quart tram al 27%.

Setè.- És la traca final. Aquests 21888 euros els hauríeu de pagar d’un sol cop amb interessos.

Un horror. Veieu que no exagero. Gens ni mica. I no és qüestió de mala sort; les transmissions les tenen totes. Què podem fer? Fer-ho bé. Fer una donació com cal en escriptura pública, declarada a la generalitat que en la immensa majoria de casos estarà exempta en un 95% de donacions i en un 100% d’IRPF. És a dir, que fent-ho bé segurament no pagarem gairebé impostos. És clar que cal estudiar-ho abans. Amb algú que en sàpiga, si pot ser…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *