Compte amb això de l’atur dels autònoms!

Com ja sabeu perquè ha sortit abastament a tots els mitjans en el BOE de data 29 de desembre de 2018 es va publicar el Reial Decret-Llei 28/2018, on s’hi recollien tot un seguit de mesures importants per al col·lectiu dels treballadors autònoms (RETA).

Tenint en compte la llargada i complexitat d’aquesta nova norma (65 pàgines) i que per tant cal analitzar-la en profunditat, podem avançar alguns dels aspectes més destacats:

  • La base mínima de cotització (a la que estan cotitzant el 80% dels autònoms) pujarà un 1,25% el 2019. Això és menys que les pujades dels anys anteriors. Així doncs, la base mínima serà de 944,40. Els que pagueu el minim cotitzareu per aquesta base. L’any 2019 al 30%. És a dir el rebut pujarà 283.32 euros (30% de 944,40)  
  • El tipus aplicable sobre la base de cotització anirà pujant. Del 30% del 2019; al 30,3% el 2020; i al 30,6% el 2021.
  • La gran novetat és que en aquest 30% estaran incloses de manera obligatòria dues contingències que fins ara eren voluntàries: els accidents de treball i el cessament de l’activitat (anomenat popularment “l’atur dels autònoms”). Fins ara el tipus aplicable era del 29,9% i qui volia podia afegir la cobertura del accidents de treball i la prestació per cessament de l’activitat, la qual cosa volia dir pagar un 2,6% addicional (total: 31,5%, uns 25 euros més). A partir de l’1 de gener de 2019, aquests dos elements ja són obligatoris, però en comptes de pagar un tipus del 31,5, només es pagarà el 30%.
  • L’altra novetat molt important relacionada amb la prestació per cessament d’activitat és que doblen els paràmetres actuals: fins ara, s’havia de cotitzar 1 any per tenir dret a només 2 mesos de prestació i així continuava en una escala que finalitzava en 12 mesos de prestació després d’haver cotitzat 4 anys. Amb la nova normativa, aquesta escala comença en 4 mesos de prestació per haver cotitzat 1 any i acaba en 24 mesos de prestació per haver cotitzat 4 anys.
  • La tarifa plana dels nous autònoms amb base de cotització mínima passa de 50 a 60 euros.
  • Pel que fa a les baixes per malaltia comuna, també hi ha una gran novetat: fins ara el treballador en situació de baixa cobrava la prestació però segui cotitzant igual que sempre. Amb la nova norma, a partir del tercer mes de baixa la quota queda bonificada mentre duri la baixa i per tant, ja no paga.
  • Fins aqui tot sona prou bé però atenció que sempre hi ha un truc. Com que l’administració segeuix considerant que a un autonom no l’acomiaden (que es el que dona dret a l’atur) si no que deixa de treballar (i deixar una feina voluntariament no dona dret a l’atur) el tema d’aconseguir que et reconeguin la prestació per la qual s’està cotitzant segeuix sent molt i molt dificil. Els requisits per demanar la prestació per cessament d’activitat no els han canviat. Es a dir, quan l’administració admet (i per tant paga el famòs atur aquest). La cosa de pagar-lo està ben clara però quan i com tindrem dret a cobrar-lo sembla que seguirà sent bastant complicat. Per exemple, per tenir dret a la prestació caldia acreditar a hores d’ara, pèrdues superiors al 10% dels ingressos d’un any complet. Si per cobrar la prestació t’has d’arruinar i no simplement tancar perquè no et surten els numeros, anem malament.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *